BIKAS

BIKAS, Nepalees voor “Ontwikkeling en vooruitgang”, is een Belgische non-profit organisatie (NGO), die scholen, ziekenhuizen, wegen en andere basisinfrastructuur in Nepal bouwt. BIKAS voert samen met de lokale bevolking duurzame ontwikkelingsprojecten uit, met respect voor de lokale cultuur. BIKAS bestaat uit een groot team van vrijwilligers die naar Nepal reizen om hulp te bieden en projecten op poten zetten.

Een van deze projecten is het Haku-project. Haku is een afgelegen dorp met 3200 inwoners in de Himalaya-bergen ten noorden van Kathmandu, dat volledig werd verwoest door de aardbeving in 2015 in Nepal. Meer dan honderd mensen stierven en nog meer mensen waren vermist. Huizen waren verwoest en gingen zelfs in vlammen op, scholen en ziekenhuizen stortten in, weiden en velden werden weggespoeld, vee stierf … Het enige dat nog overbleef waren verbrijzelde dromen…

Omdat het dorp zo afgelegen was, slaagden hulporganisaties zoals het Rode Kruis er niet in om hulp te bieden aan de inwoners van Haku. Precies om die reden concentreerde BIKAS zich op dit dorp. Vanaf midden 2015 tot nu heeft BIKAS samen met de lokale gemeenschap het hele dorp heropgebouwd. Vlak na de aardbeving voorzag BIKAS voedsel en levensbenodigdheden zoals rijst, olie, zout, kleding, dekens, matrassen enz., voor de inwoners van Haku.

In een tweede fase werden tijdelijke onderkomens en scholen gebouwd, de elektriciteit hersteld en beurzen voorzien om de inwoners te helpen overleven. Tijdelijke schuilplaatsen hebben het voordeel dat ze heel snel gebouwd kunnen worden voor een laag budget, maar ook dat ze de autoriteiten de nodige tijd geven om te inspecteren waar permanente woningen kunnen worden heropgebouwd. De ondergrond is op veel plaatsen na de aardbeving instabiel geworden. In totaal werden er 57 tijdelijke huizen gebouwd. BIKAS werkte ook samen met andere organisaties om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van smokkelaars en verkocht worden als slaven of kinder bruiden.

De inwoners van Haku hebben materialen uit hun verwoeste huis teruggevonden om muren te bouwen en warm te blijven in hun tijdelijke huizen op de koude bergen van de Himalaya. Dit is de geprefereerde oplossing, omdat materialen heel moeilijk te transporteren zijn naar het dorp Haku in het Himalaya gebergte, waar geen wegen zijn en alle materialen, waaronder vaak zware stalen balken, met de hand de trap op moeten worden gedragen, ongeveer achthonderd meter hoog. In het Himalaya gebergte dalen de temperaturen gemakkelijk onder het vriespunt en dankzij deze tijdelijke huizen hoeven veel gezinnen niet langer onder een plastic zeil in de vrieskou te leven.

Tegen januari 2018 is de eerste nieuwe school in het dorp klaar. De volgende stap is het bouwen van de toiletten (zie foto onderaan). Daarna zal een tweede school worden gebouwd in het volgende dorp, een uur verderop.

Op 3 juni 2018 organiseert BIKAS een concert in Leuven om fondsen te werven voor het Haku-project. The Himalaya Club zal BIKAS sponsoren door onze heerlijke wok gerechten aan te bieden tijdens hun evenement en alle winst te doneren aan het Haku-project in Nepal. We dragen graag bij aan de wederopbouw van het Haku-dorp.