Deki Yangzom

Deki Yangzom is een 31-jarige Bhutanese vrouw die in Yurung, Pemagatshel District, Bhutan woont. Ze kreeg in januari 2015 de diagnose chronische nierfaling. Sindsdien ondergaat Yangzom twee keer per week dialyse in het Jigme Dorji Wangchuck National Referral Ziekenhuis in Thimphu, Bhutan. Ze werd door de nefroloog in het ziekenhuis geadviseerd om een niertransplantatie te ondergaan.

Deki is een huisvrouw van beroep en is getrouwd met een ambtenaar, die het gezin onderhoudt. Ze hebben een 8-jarige zoon die in het eerste leerjaar studeert. Deki is momenteel 7 uur reisafstand van haar man en zoon verwijderd, om behandeling te krijgen in de hoofdstad. Ze woont momenteel bij haar oudere broer en zijn familie in Thimphu.

Mevrouw Yangzom is op zoek naar een vrijwillige nierdonor onder haar broers en zussen. Haar drie oudere broers werden ongeschikt verklaard vanwege een erfelijke hoge bloeddrukziekte. In november 2016 kwam haar neef, de heer Thinley, naar voren om een van zijn nieren te schenken aan mevrouw Yangzom. De voorafgaande testen zijn allemaal met succes uitgevoerd in het Jigme Dorji Wangchuck National Referral Hospital. De volgende stap is om Deki door te verwijzen naar Kolkota, India, voor de niertransplantatie procedure. Nadat Deki is doorverwezen, wordt de niertransplantatie in maart 2017 uitgevoerd. De medische kosten voor de niertransplantatie worden gedragen door de Bhutanese overheid. Niettemin, heeft de patiënt voldoende budget nodig om in India te blijven tijdens de transplantatie procedure en tijdens de nazorg, die bestaat uit post-transplantatie controles. De Bhutanese overheid biedt zo’n budget niet aan. Omdat de levensstandaard in India hoger is dan in Bhutan, is dit budget vaak moeilijk te voorzien door de patiënt zelf. Deki wordt gesteund door de Bhutanese Nierstichting, die de praktische, administratieve en financiële aspecten van de medische hulp voor nierpatiënten in Bhutan regelt.

De Himalaya Club heeft besloten om een donatie te doen voor de niertransplantatie van Deki Yangzom. Dit stelt Deki in staat te overleven en terug een normaal en gelukkig leven te kunnen leiden met haar gezin en voor haar zoon te kunnen zorgen.