Rinchen Dorjee

Rinchen Dorjee werd geboren op 20 december 1999, in het dorp Khasadrapchu, Bhutan.

Hij woont in een kleine hut in de koude bergtoppen van Khasadrapchu, met zijn moeder Dorji Lhamo en zijn 14-jarige broer Jigme. Hun hut is gemaakt van stalen platen, hardboard, papier en tape en bevat amper meubels. Het is altijd zeer koud geweest om in te wonen, tot zeer recent elektrische verwarming werd toegevoegd, in december 2016.

Vele jaren geleden zijn Rinchen’s ouders gescheiden. Na de scheiding is de vader van Rinchen verdwenen. Sindsdien onderhoudt Rinchen’s moeder het gezin met een zeer bescheiden inkomen van ongeveer 25 euro per maand, dat ze verwerft als schoonmaakster. Toen we Rinchen ontmoette, zat het gezin in de schulden, omdat ze sinds enkele maanden de bescheiden huur van het huis niet meer konden betalen.

Sinds zijn geboorte heeft Rinchen misvormde handen en benen. Jaar na jaar verslechterde zijn toestand, tot zijn benen onherstelbaar beschadigd waren. In 2015 werd het linkerbeen van Rinchen geamputeerd boven de knie en zijn rechterbeen werd geamputeerd onder de knie. Zes maanden later ontving hij prothesen en een revalidatie in het Gidakom-ziekenhuis in Thimphu. Helaas zijn deze prothesen van 8 kilo per stuk te zwaar voor Rinchen om te gebruiken. Elke nacht zijn zijn stompen geïrriteerd vanwege het te zware gewicht van de prothesen. Lichtere protheses zijn niet beschikbaar in Bhutan, tenzij de patiënten de prothesen zelf betalen. De moeder van Rinchen heeft niet genoeg middelen om te betalen voor lichtere prothesen.

De Himalaya Club heeft besloten om Rinchen’s familie een donatie te geven, om hem twee nieuwe prothesenbenen te geven zodat hij weer kan lopen en een gelukkig en normaal leven kan leiden.

Eind januari 2017 ontving Rinchen nieuwe lichtgewicht prothesen bij de Prostheses Foundation in Chiang Mai, Thailand. Naast alle kosten die nodig zijn om Rinchen nieuwe prothetische benen te bezorgen, omvatte de donatie ook elektrische verwarming voor hun huis, kleding en fondsen om de schuld van het gezin af te betalen.

Ronald Stok adviseerde Rinchen aan The Himalaya Club voor sponsoring, nadat hij Rinchen in Bhutan in november 2016 had ontmoet. Mr. Stok zorgde voor alle praktische zaken tijdens de procedure.