Tshering Pemo

Tshering Pemo werd op 6 juni 1989 op de wereld gezet in Bhutan door Dorji Wangchuck. Ze woont nu samen met haar vader in een klein dorpje genaamd Shingkhar, gelegen in de Ura-vallei van het Bumthang-district in Bhutan. Ze werd geboren in een zeer arm gezin en haar moeder stierf al op jonge leeftijd. Tshering is nu 29 jaar oud en ze lijdt al bijna een decennium aan spinale stenose. In 2009 kreeg ze de diagnose van de aandoening. Spinale stenose is een abnormale vernauwing van het wervelkanaal of neurale foramen die leidt tot druk op het ruggenmerg of de zenuwwortels. De symptomen begonnen toen Tshering nog op de lagere school zat, toen haar rechtervoet zich begon te ontwikkelen tot een neuropathische voetulcus. Tot de tijd dat ze haar middelbare school voltooide was er een aanhoudende pijn. Vanwege de ondraaglijke pijn moest ze in 2012 een amputatie ondergaan. Sinds deze amputatie van haar rechterbeen gebruikt ze nu protheses.

Het leven is erg moeilijk voor Tshering omdat ze niet goed kan lopen met deze prothesen. Vanwege de minste hoeveelheid aan beweging, heeft ze geleidelijk meer en meer lichaamsgewicht ontwikkeld, wat zorgde voor verhoogde druk op het geamputeerde been. Als gevolg van die druk op het geamputeerde been heeft ze drukwonden gekregen waardoor elke beweging pijn betekent voor haar. Vervolges probeerde Tshering, vanwege de druk op het geamputeerde been, meer kracht op het linkerbeen te zetten, wat als gevolg in een klompvoet is veranderd. Het is een aandoening waarbij het aangedane been naar binnen draait en de hiel kleiner is dan normaal. Voordat het te laat is en de omstandigheden nog slechter worden, is Tshering op zoek naar betere prothesen en behandeling voor de linkervoet.

De Himalaya Club heeft als eerste prioriteit besloten om Tshering te helpen met een goede behandeling voor haar beide benen te bezorgen. Zij krijgt financiële steun voor de vereiste behandeling en herstel. Het helpen van Tshering Pemo is nog maar eens een vorm van The Himalaya Club’s goede doel, door haar te helpen om weer een normaal en gelukkig leven te kunnen leiden.