Tej Bahadur

Tej Bahadur is een 20-jarige jongen uit Rolpa, Nepal. Hij werd geboren in een boerenfamilie van zes met een laag inkomen. Landbouw is de enige bron van inkomsten in het gezin.

Tijdens de aardbeving in Nepal op 25 april 2015 zijn twee van de familieleden omgekomen toen hun huis instortte. Tej overleefde de aardbeving, maar beide benen werden verpletterd toen het tinnen dak van het huis op zijn benen viel. Hij leed aan twee verbrijzelde beenbreuken, maar zijn ouders konden hem niet meenemen naar een ziekenhuis, omdat ze geen financiële middelen hadden om de behandeling te betalen. Tej kreeg eerste hulp voor de open wonden op zijn benen, maar het gezin was niet in staat om hem enige verdere zorg te bieden.

Na een aantal weken waren de infecties op zijn benen nog niet genezen. De familie werd gedwongen om Tej naar het ziekenhuis te brengen voor een controle. In het ziekenhuis ontdekten artsen dat de verbrijzelde breuken en de infecties aan zijn benen ervoor zorgden dat de bloedtoevoer naar delen van het botweefsel onderbroken wordt, wat zich had ontwikkeld tot gangreen. Zijn benen waren onherstelbaar beschadigd en er was geen andere keus meer dan amputatie.

Na de amputatie werd Tej opgenomen in het Khagendra New Life Home, opgericht door de Nepalese gehandicaptenorganisatie in Jorpati, Kathmandu in 1965. Deze organisatie biedt behandelingen en revalidatie aan. Verder ook trainingen, opleidingen, werk, een standaardlevensstijl en mensenrechten voor mensen met een handicap. Om al deze diensten te verlenen, is het Khagendra New Life Home gedeeltelijk afhankelijk van de inbreng van de gehandicapte patiënten zelf, maar de ouders van Tej hebben moeite om zijn verdere behandeling en opvoeding te financieren.

Tej is een zachte, down to earth jongeman, met nog een heel leven voor zich. Hij heeft klas 7 bereikt en wil zijn studies voortzetten opweg naar een masterdiploma, op een universiteit met een goede reputatie. Met prothetische benen zou Tej weer naar school kunnen gaan en een normaal leven kunnen leiden.

De Himalaya Club gaf Tej Bahadur twee nieuwe prothesenbenen zodat hij weer een normaal en gelukkig leven kan leiden.