Tsechhenling Tempel

De Tsechhenling-tempel is een boeddhistische tempel gebouwd in 1992 door een groep van 20 Tibetaanse boeddhisten, ten behoeve van het grote publiek om religieuze ceremonies te houden. Het ligt in de wijk Changzamtok in Thimphu, dicht bij het Jigme Dorji Wangchuck National Referral ziekenhuis. De belangrijkste functie van de Lakhang (= tempel)  zijn de religieuze ceremonies, gezamenlijk ondersteund via het ontvangen van donaties en bijdragen van haar actieve leden evenals van lokale donaties.

Vandaag bestaat de tempel uit twee grote delen. Het eerste deel bevat een reusachtig beeld van Guru Rinpoche (letterlijk “de kostbare meester”), een Indiase boeddhistische meester uit de 8ste eeuw die het tantrische boeddhisme stichtte en het eerste Tibetaanse boeddhistische klooster bouwde. Hij wordt beschouwd als de tweede Boeddha. Met zijn grote gebedshal dient het eerste deel ook als de hoofdtempel voor het uitvoeren van rituelen en religieuze activiteiten.

Het tweede deel, dat zich aan de zijkant van de hoofdtempel bevindt, herbergt een tempel van “Rigsum Gonpo”, wat de “beschermers van de drie rijken” betekent, zijnde Avalokiteshvara, Manjushri en Vajrapani. Dit deel heeft ook een grote gebedsmolen en 1.000 beelden van Vajrapani, de Houder van de Thunderbolt Scepter die de kracht van mededogen symboliseert, wat de kracht van alle Boeddha’s representeert.

Voor beoefenaars van yoga is Vajrapani een archetype gemeenschap van felle vastberadenheid en symboliseert onverbdiddelijke effectiviteit in de verovering van negativiteit. Vajrapani transformeert de energie van haat in actieve wijsheid en magische perfectie. De Tsechhenling-tempel werd gebouwd en gerenoveerd door de Tibetaanse gemeenschap uit Thimphu. De leden zorgen om de beurt voor de tempel wanneer er religieuze activiteiten plaatsvinden. De tempel wordt uitsluitend gebruikt voor bidders van dienst te zijn doorheen het jaar en voor vastenactiviteiten, met name tijdens het Nyongney (= vastenfeest). De leden hebben onlangs Lama Dawa aangesteld als verzorger van de tempel, die zorgt voor het welzijn en baat van de tempel. Op deze manier is de tempel ten alle tijde toegankelijk, waardoor het handiger is voor boeddhisten om zelf religieuze ceremonies te organiseren in de tempel.

De Lhakhang is absoluut een plek die een bezoek waard is, vanwege de architecturale structuur en voor de gebedsplechtigheden die er worden gehouden. Het doel van de renovatie in 2016 was om 108 kleine gebedsmolens rondom de hoofdtempel te installeren, en één nieuwe grote gebedsmolen in de tempel. Als onderdeel van de renovatie is het algemene toonbeeld van de tempel ook verbeterd, met name door de 1.000 beelden van Vajrapani in glazen kasten te beschermen.Een gebedsmolen is een cilindrisch wiel op een as, gemaakt van metaal en hout. De kern van elke cilinder is een ‘levensboom’ met vele duizenden mantra’s eromheen gewikkeld. Aan de buitenkant van elk wiel is de mantra “Om Mani Padme Hum” in het Sanskriet geschreven. Ook afgebeeld zijn Dakinis, beschermers en de 8 veelbelovende symbolen Ashtamangala. Volgens de Tibetaans-boeddhistische traditie heeft het draaien van een dergelijk wiel hetzelfde verdienstelijke effect als het herciteren van de gebeden.

The Himalaya Club heeft de renovatie van de Tsechhenling tempel mogelijk gemaakt met een donatie aan de Tibetaanse Boedhistische gemeenschap in Thiphu, Bhutan.