Tenzin Tsewang & Tenzin Nyima

In veel ontwikkelingslanden is armoede een zeer groot probleem en meestal treft het rechtstreeks de kinderen. Veel kinderen worden beroofd van de meest elementaire rechten, zoals naar school gaan, en zelfs als sommige kinderen naar school kunnen gaan, moeten ze vaak stoppen vanwege de slechte financiële thuissituatie. Kinderen zijn de toekomst van elk land en als ze de kans krijgen om de juiste opleiding en voorrechten te krijgen, kunnen ze zichzelf en hun land ontwikkelen in de positieve richting.

The Himalaya Club steunt de minder bedeelden in de Himalaya-regio door voornamelijk te helpen bij medische problemen. Deze keer hebben we besloten om het onderwijs van twee zeer getalenteerde en verdienstelijke jongens, Tenzin Tsewang en Tenzin Nyima, uit Bhutan, te ondersteunen. Een korte beschrijving over hen en hun situatie zal verder uitleggen waarom onze steun veel voor hen zou betekenen.

Tenzin Tsewang

Tsewang is van Thimphu en volgt momenteel les in de negende klas aan de Yangchenphug middelbare school in Thimphu (Zie omslagfoto). Hij is zeer intelligent, getalenteerd en in staat om een mooie toekomst te verwezenlijken. Zijn familie kampt echter met financiële problemen om hem te ondersteunen met zijn studies.

Tsewang heeft een jongere zus en broer, beide zitten momenteel in de achtste klas. Hun ouders zijn gescheiden, daarom leven ze alle drie bij hun alleenstaande moeder die zorg voor hen draagt. Hun moeder verkoopt Tibetaanse koekjes om een inkomen te hebben, waar ze geen grote hoeveelheid geld mee kan verdienen. Zorgen voor drie kinderen is geen gemakkelijke taak met zo’n laag inkomen. Ze heeft heel hard gewerkt om haar kinderen te voorzien van alle mogelijke faciliteiten en onderwijs. Zo zegt ze; “Ik ben ongeschoold, maar ik zal mijn kinderen naar mijn beste kunnen opvoeden”.

Tsewang is een zeer slimme jongen en heeft een mooie toekomst voor de boeg als hij de kans krijgt om zijn studies af te maken. Maar kijkend naar zijn moeder die zo hard werkt voor hem, zijn broer en zijn zus, is hij van plan om te stoppen met school om een handje bij te steken bij het werk van zijn moeder. Zij is het echter niet eens met zijn keuze en zegt hem dat hij moet studeren totdat hij een goede baan heeft. Ze heeft een zeer standvastig karakter met een sterke vastberadenheid, haar enigste wens is om haar drie kinderen op te voeden.

Tenzin Nyima

Nyima is geboren in Thimphu en is 13 jaar oud. Momenteel zit hij in de zevende klas in een school van de overheid in Thimphu. De school biedt voornamelijk onderwijs aan, aan kinderen uit een arm gezin. Nyima behoort ook tot zo een gezin. Zijn ouders hebben geen vaste baan of inkomen waardoor hun levensstandaard niet zo goed is. Nyima heeft een twee jaar oudere zus. Ze studeert momenteel in de tiende klas en heeft onlangs het CBSE-bestuursexamen afgelegd. Haar ouders kijken vol spanning uit naar de examenresultaten.

De school biedt bepaalde voorzieningen aan de studenten, zoals gratis hostel, eten en ander schoolmateriaal. Hoewel de school de meeste benodigdheden zelf aanbiedt aan Nyima en zijn zus, komen hun ouders nog steeds tekort voor hun beide kinderen. Ze proberen op alle mogelijke manieren om aan de noodzakelijke faciliteiten te geraken voor hun kinderen. Beide ouders zijn er van overtuigd dat het krijgen van goed onderwijs erg belangrijk is in het leven en daarom werken ze zeer hard om hun kinderen te helpen met hun studies af te ronden.

Beide jongens zijn zeer getalenteerd en verdienen het om goed onderwijs te krijgen, zodat ze succesvol kunnen zijn in het leven en hun ouders kunnen helpen in de toekomst. Een beetje steun van The Himalaya Club zal een grote hulp zijn voor deze jongens in Bhutan. We hopen dat ze hierdoor hun studies kunnen verderzetten en succesvol zullen zijn in het leven.